Térnyitás – Útkereső fesztivál & szabad konferencia (programajánló)

Térnyitás címen útkereső fesztivált és szabad konferenciát rendez augusztusban a FÉLonline

Térnyitás címen útkereső fesztivált és szabad konferenciát szervez a  FÉLonline folyóirat augusztus 1-4. között a velencei vitorláskempingben. Az 1943-as szárszói találkozó évfordulójának apropóján, de attól függetlenül jön létre a rendezvény, amelynek célja, hogy olyan gimnazistáknak, egyetemistáknak vagy pályakezdőknek nyújtson bemutatkozási lehetőséget, akik tevékenységükről társadalmilag releváns módon tudnak beszámolni. A szervezők célja, hogy ezáltal a politikai diskurzust meghaladva lehessen a társadalmi problémákról és megoldási lehetőségekről eszmét cserélni.

(A program facebook-eseménye.)

Napközben az előadók prezentációit hallgathatják az érdeklődők, ezek után pedig részt vehetnek az adott napon elhangzott előadásokhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéseken, melyeknek meghívottjai neves tudósok, értelmiségiek lesznek. A beszélgetések témái között szerepel a magyar gazdaság versenyképessége, a különböző kisebbségek integrációja, valamint kultúra és emlékezet kapcsolata. Esténként vízitúrára és felolvasóestre, könnyűzenei koncertekre és felnőtt bábelőadásra is sor kerül.

A konferenciára előadók és nézők jelentkezését várjuk különböző témában a ternyitas.felonline.hu oldalon. A várható előadásokban olyan témák merülnek fel mint a közép-európai rendszerváltások problémái, a két világháború közötti néptáncmozgalom, a kortárs komolyzene finanszírozása, irodalmi kánon és nemzeti identitás összefüggései, az LGBT közösség helye a társadalomban, az ügynökkérdés, az alkotmányosság és a határon túli magyarság helyzete, az állami és a vállalati szféra gazdasági versenyképessége.

Az eseményt önkéntesek szervezik, minden szervező és résztvevő saját maga állja a részvételi költségét  – anyagi támogatást sem szervezetektől, sem magánszemélyektől nem fogadunk el, azonban minden természetbeni segítséget örömmel veszünk. Jelentkezési határidő: július 22.

*

„Sors, nyiss nekem tért, hadd tehessek
Az emberiségért valamit!”

Várjuk a legkülönfélébb szakterületek képviselőit (gimnazistától a fiatal pályakezdőig, cipésztől a bölcsészen át a közgazdászig) egy háromnapos eszmecserére a Velencei tó mellé. Ihletszerzés és együttműködés reményében ismerkedjünk meg egymás munkájával, céljaival és a véleményével.

Próbáljuk meg együtt felismeri, hogy egyéni és közös munkánk miképp szolgálhatná szélesebb közösségünk (családunk, szakmánk, társadalmunk) érdekeit.

*
Hetven éve, 1943 nyarán mintegy 600 író, tudós és más értelmiségi gyűlt össze Balatonszárszón, hogy nyíltan megvitassa, milyennek kellene lennie a háború utáni politikai és társadalmi berendezkedésnek Magyarországon, vagyis – Németh László fordulatával élve – milyen „harmadik út” kínálkozik számunkra a kibontakozóban lévő két totalitárius irányvonal mellett. Ekkora ugyanis már világossá vált, hogy az ország elkerülhetetlen változások előtt áll: a világháború külső hatása, illetve a belső szociális és politikai feszültségek nyilvánvalóvá tették, hogy a magyar társadalom évtizedek alatt becsontosodott ellentéteken alapuló rendje így vagy úgy, de óhatatlanul fel fog bomlani. Bár ma Magyarországot nem fenyegeti semmiféle külső veszély, a helyzet mégis sok szempontból hasonlít a hetven évvel ezelőttire: miközben a belső társadalmi feszültségek drámaian kiélesedtek, a politikai pártok valódi válaszok keresése helyett saját hatalmi érdekeiket érvényesítik, ezzel teret engedve a szélsőséges ideológiák előretörésének.

Igaz ugyan, hogy a szárszói konferencián elhangzott előadások egy része mai szemmel vállalhatatlan szemléletmódot, például kulturális antiszemitizmust képvisel, mégis példamutatónak tartjuk azt a bátorságot, amellyel az akkori, világnézetükben egymástól jelentősen különböző gondolkodók mertek és akartak együtt gondolkodni. Úgy gondoljuk, most rajtunk, felelős és elkötelezett fiatal értelmiségieken a sor, hogy megtaláljuk azt a harmadik utat, amely nemet mond mind a Magyarország rendszerváltás utáni történetét meghatározó balkáni-oligarchikus, mind a – sajnos – jelenleg egyetlen valódi, „nemzeti radikális” alternatívára.
Ezért augusztus 1-4. között várunk a velencei vitorláskempingbe egy szabad eszmecserére minden olyan értelmiségi fiatalt  – gimnazistát, egyetemistát, társadalomtudóst, írót, költőt, bölcsészt, jogászt, politológust, művészt, informatikust, mérnököt, közgazdászt, szabadfoglalkozásút stb. –, aki felelősséget érez és elkötelezett egy valóban demokratikus út megtalálásáért, és aki prezentációval, esszével, verssel vagy előadással hozzájárulna egy értelmes útkereső diskurzushoz.

Tudjuk, hogy az értelmiség önmagában kevés ahhoz, hogy a társadalmi problémákra konkrét válaszokat találjon, hiszen egy szűkebb réteg együttgondolkodása nem helyettesíti az össztársadalmi párbeszédet. Azonban úgy gondoljuk, az értelmiség párbeszéde során kirajzolódhat az a keret, amelyben a valódi válaszok megfogalmazhatók. Tehát nem az a fontos, hogy egyetértsünk, hanem az, hogy közös alapon állva vitatkozzunk célokról és módszerekről.

Ennek szellemében szívesen látunk mindenkit,  aki egy ilyen együttműködésben részt szeretne venni. Aki hozzánk hasonlóan úgy véli, hogy napjaink Magyarországának politikai berendezkedésében strukturális válaszokra van szükség; de nem gondolja úgy, hogy a 89 utáni politika működés egységesen és egyértelműen megítélhető volna.

Aki velünk együtt elfogadja, hogy azok a társadalmi problémák, melyeket a „nemzeti radikális oldal” felvet, nagyon is léteznek, de azokat csak társadalmi párbeszéd kezdeményezésével, békés és szolidáris úton lehet feloldani.

Aki szerint nemzeti identitás mindannyiunk önképének tényleges része és nemzeti traumáink, mint Trianon, a holokauszt, 1956-os forradalmat követő megtorlás stb., igenis meghatározzák azt, ahogy elgondoljuk magunkat és helyünket a világban. Az ezekből eredő problémákkal, mint a határon túli magyarság ügyével és az ügynökkérdéssel, mindannyiunknak szembe kell nézni, azokat egyetlen politikai csoport sem sajátíthatja ki magának. Ehelyett a múltfeltárás és a valódi társadalmi szembenézés az az út, amely önmagunk és egymás megértéséhez, a traumák feldolgozásához, egy pozitív nemzeti önkép eléréséhez vezet.

Egyszóval várunk mindenkit, aki gondolait szeretné megosztani és megvitatni akár a kultúra, a gazdaság, az oktatás kérdéseivel, az Európához való viszonyunkkal, a vallás helyzetével és jelentőségével, a család fogalmával és a társadalomban betöltött szerepével, a magyar város és vidék kapcsolatával, a kisebbségek, a szegénység kérdéseivel és egyáltalán bármilyen hasonló üggyel kapcsolatban.

*

A FÉLonline-ról

A 2007-ben alapított és 2010-ig nyomtatott formában is megjelenő FÉLonline.hu 2009 óta működik (főként) fiatal bölcsészek publikációs fórumaként és független alkotói közösségeként. A nonprofit online felületen évente több száz kulturális cikk, szépirodalmi publikáció, kritika jelenik meg, melyet főként budapesti egyetemi hallgatók írnak. A lap évente több kulturális eseményt (felolvasóestek, filmvetítések, koncertek) szervez országszerte, illetve Kiültetés címmel idén kiadta első versantológiáját.

WEB: http://felonline.hu

FB: https://www.facebook.com/felonline

Twitter: https://twitter.com/felonline

YouTube: http://www.youtube.com/channel/UCg0lYprj1z0s5hHNxwZJ1Jw

Kiültetés: http://kiultetes.felonline.hu/

E-mail: info@felonline.hu

*

További információ:

Braun Barna, FÉLonline alapító-főszerkesztő, 06205951217, braunbarna@gmail.com

Fehér Renátó, költő, 06304399837, rrrenato.feher@gmail.com

Gucsa Magdolna, művészettörténész és közgazdász  hallgató, 06304304305, magdolna.gucsa@gmail.com

Kapelner Zsolt, filozófia szakos hallgató, 06702256051, kapelner.zsolt@gmail.com

Szilvay Máté, irodalomtörténész hallgató, 06208233835, szilvaymate@gmail.com

Takács Dóra, irodalomtörténész hallgató, 06202573331, dora.ildiko.takacs@gmail.com

Tóth Olivér István, filozófia szakos hallgató, 06205204880, oliver.istvan.toth@gmail.com

ternyitas.felonline.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: